All jobs in Amsterdam:

And many more...

Jobs Amsterdam

Recruiter Haven Amsterdam

Spread the love

Recruiter Haven Amsterdam

Find a job in Amsterdam

Startdatum: 01-10-2021
Einddatum: 31-12-2021
Optie op verlenging: Ja
Aantal uur per week: 32-36
Sluitingsdatum: 22-09-2021 om 09:00 uur

Opdracht
Als Recruiter heb je de volgende verantwoordelijkheden:

  • Werving & selectie voor de gehele organisatie: vacatures op laten stellen, uitzetten, wervingskanalen inzetten, contact onderhouden met sollicitanten, selectiecommissie en externe partijen (o.a. Spielwork en W&S bureau’s), kandidaten selecteren via brievenselectie en interviews, afspraken voor gesprekken plannen, en coördinatie volledig werving- en selectieproces.
  • Arbeidsmarktcommunicatie: wervingsteksten divers & inclusief maken, interviews en foto’s, filmpjes Spielwork site vernieuwen en meer inclusief maken, eigen website up to date brengen in samenwerking met de afdeling communicatie.
  • Onderzoek nieuwe wervingstool afronden en conclusie opstellen.

Als Recruiter rapporteer je aan het hoofd HR.

Organisatie
Port of Amsterdam is de vierde haven van West-Europa en verantwoordelijk voor de ontwikkeling, exploitatie en het beheer van de Amsterdamse havenregio. De haven van Amsterdam maakt deel uit van de grootste ‘airport-seaport-city’-combinatie in Europa. Daarmee is het een belangrijke motor voor de regionale en nationale economie. Port of Amsterdam is een Port of Partnerships: samen met partners werken ze aan een haven die steeds meer waarde oplevert voor klanten en omgeving.

Agile werken
Port of Amsterdam is al enige tijd in ontwikkeling van een verticaal georiënteerd bedrijf naar een horizontaal georiënteerd bedrijf. Doel is om meer wendbaar te worden en daarmee beter in kunnen spelen op de steeds sneller veranderende omgeving. Port of Amsterdam wil waarde toevoegen, zowel voor haar klanten als haar medewerkers. Talenten tot hun recht laten komen, plezier in het werk, verantwoordelijkheid en vertrouwen krijgen, sneller tot resultaat komen, succes vieren. Dit zijn allemaal metrics waarop we verder willen ontwikkelen en waar we op sturen. De afdeling HR adviseert en ondersteunt de organisatie op een strategische en proactieve manier bij allerlei vraagstukken op het brede terrein van personeel én organisatie. De HR afdeling is volop in beweging naar een wendbaar HR om op deze manier van toegevoegde waarde te zijn voor de organisatie en haar medewerkers.

Competenties

  • Proactief;
  • Verbindend;
  • Daadkracht;
  • Communicatief sterk;
  • Snel kunnen inspelen op veranderingen uit de omgeving.

______________
Check out this vacancy


Spread the love